spiritualiteit

   Webloggen tussen hemel en aarde.

« Hoe een mythe ontstaat en gaat zwerven op internet | Home | Vreemde wolken in de lucht.. »

Damanhur - spirituele gemeenschap met succes

damanhurtemples1.jpg
In het laatste nummer van Spiegelbeeld staat een artikel over Damanhur, een (spirituele) gemeenschap in Italië. En vandaag surfte ik er 'spontaan' tegenaan tijdens een verkenningstocht op het www. Tijd om eens een stukje ervan te laten zien aan jullie.
De gemeenschap bouwt al jaren aan een natuurlijk tempelcomplex waarvoor de grotten die ze gebruiken grotendeels met de hand worden uitgegraven.

Over de gemeenschap een citaat uit Spiegelbeeld nr 2, februari 2009:
"Damanhur bevindt zich circa 50 km ten noorden van Turijn, Italië en is rond 1975 opgericht door oberto Airaudi, schilder, schrijver, filosoof en healer...
Eerst maar wat praktische feiten: Damanhur (=lichtstad) bestaat uit een woon-, leef- en werkgemeenschap van circa 1000 mensen. Zij wonen in groepen van 20-25 mensen in idividuele, grote huizen (nucleos) verspreid over een gebied met een straal van 50 km rondom Baldissero Canavese, waar zich het centrum van de gemeenschap bevindt. Circa 85% is Italiaan (Italiaans is dus de voertaal) en de rest bestaat uit diverse andere nationaliteiten. Ieder huis is coöperatief eigendo van de bewoners en van iedereen wordt verwacht dat hij/zij een inkomen genereert. Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid voor het eigen leven en de gemeenschap staan hoog in het vandel. ider huis functioneert rondom een centraal thema, bijvoorbeeld landbouw, kunt, duurzaamheid, energie etc."

Ik ga even verder met een samenvatting.
Damanhur is geen in zichzelf gekeerde gemeenschap. Integendeel. In Damanhur is een vrijwillige brandweer, rode kruis, een bejaardenhuis waar de ouderen van het dorp worden opgevangen, geheel gerund door vrijsilligers. Als je burger hier wilt worden moet je een 'brenger' zijn en geen 'haler'.
Je kunnen aanpassen aan veranderingen is een vereiste. Er zijn gemeenschappelijke taken, zoals opvoeden, koken, schoonmaken en de omgeving onderhouden en verfraaien. Eris een eigen munt, die ook in de omgeving wordt geaccepteerd en waarvoor men dan weer diensten in Damanhur kan kopen. Persoonlijke groei wordt concreet gemaakt door het volgen van verschillende paden, zoals meditatie en een proces om je sterke punten aan het licht te brengen en aan je zwakke punten te werken.

damanhurhallofwater.jpg

Het 'geheim van Damanhur' volgens Spiegelbeeld:
".. een unieke combinatie van een gemeenschappelijke kijk op de wereld en op intermenselijke relaties, in combinatie met een grote mate van vrijheid en verantwoordelijkheid voor elkaar."[media id=474699812Hrd- size=large]

Het is zeker de moeite waard om het artikel in Spiegelbeeld te lezen, er staan ook prachtige foto's bij. Voor wie zich op internet erin wil verdiepen:

http://www.damanhur.org/
http://www.thetemples.org/
http://www.life-creations.nl/damanhur/ (in het nederlands, organiseert ook lezingen over Damanhur)

damanhurtemples2.jpg

Kritische noten zijn er (natuurlijk) ook:
http://www.net.info.nl/ego/damanhur.htm
(overigens zijn de tempels niet geheim, zoals hier staat, je kunt op afspraak daar op bezoek gaan)
http://www.droitfondamental.eu/09-damanhur-GB.htm
(Damanhur wordt ook afgeschilderd als sekte, dit gebeurt al snel als je iets organiseert wat buiten de gevestigde 'orde' valt)

Reageer ook!

Lees svp de huisregels voor je reageert.

 

   (c) Copyright Startpagina BV